Evrei

Cine a scris cartea?

Autorul epistolei către Evrei rămâne un mister. Chiar și în istoria timpurie a bisericii, un creștin învățat precum Origen a trebuit să admită că nu se poate știi cine este autorul cărții Evrei. De-a lungul anilor au fost propuse mai multe teorii cu privire la identitatea autorului, dar fiecare dintre ele conține probleme semnificative.

Multe din bisericile din estul Imperiului Roman credeau că Pavel scrisese epistola, și de aceea ea a fost acceptată devreme în Canon de bisericile din acea regiune. Deși Clement din Roma, când a scris bisericii din Corint la sfârșitul secolului întâi, s-a inspirat din cartea Evrei, mulți din biserica de vest nu l-au identificat pe Pavel ca autor al cărții. Luca, Barnaba, Apolo și chiar Clement au fost considerați ca posibili autori. Cu toate acestea, faptul că autorul cărții nu este cunoscut nu ar trebui să ne știrbească încrederea în autoritatea ei. Cartea Evrei aduce o contribuție teologică importantă la Canon și este considerată Scriptură sacră încă de la sfârșitul secolului întâi, iar creștini din întreaga lume, de două milenii susțin inspirația divină și deci dreptul Epistolei către Evrei de a face parte din canonul biblic.

Care este perioada în care a fost scrisă cartea?

Carcterul puternic evreiesc al epistolei către Evrei ne ajută să restrângem data la care a fost compusă la o perioadă între anii 64 și 69. Cartea, în mod semnificativ, nu face nicio referire la distrugerea Templului din Ierusalim, care s-a petrecut în anul 70, iar autorul ei scrie ținând cont de existența sistemului de jertfe (Evrei 10:1-2,11). Cu o multitudine de referințe la Vechiul Testament și obiceiurile evreiești, epistola a fost destinată, cel mai probabil, unei comunități de creștini-evrei, care, posibil, se aflau la Roma.

De ce este cartea Evrei importantă?

Cartea Evrei ilustrează slujirea prezentă a lui Hristos în viața credinciosului. Isus este în același timp Fiul lui Dumnezeu și om, iar prin rolul Său ca preot deschide calea oamenilor către Tatăl din ceruri, prin rugăciune (Evrei 4:14-16). Preoția lui Isus este superioară preoției lui Aaron din Vechiul Testament, deoarece doar prin Isus primim mântuirea veșnică (5:1-9). Mai mult, Isus a devenit Mare Preot perfect și permanent, ridicându-se peste toți preoții prin propria jertfă adusă ca sacrificiu fără pată pentru păcatele oamenilor (7:24-26; 9:28).

Care este ideea principală?

Pe paginile ei, cartea Evrei clarifică modul în care Isus Hristos este mai presus de orice alt om, obiect, căutare sau speranță pe care oamenii o pot avea. Cartea Evrei îl ilustrează pe Isus ca fiind mai bun decât îngerii, aducând oamenilor o viață mai bună prin mântuire, oferind o speranță mai bună decât Legea lui Moise putea promite, ca fiind un sacrificiu mai bun pentru păcatele noastre decât orice taur sau țap, și asigurând o moștenire mai bună în ceruri celor care se încred în El (Evrei 1:4, 6:9, 7:19, 9:23, 10:34). Isus este superior tuturor.

Acest mesaj al superiorității lui Isus era unul important pentru creștinii-evrei din Roma, care erau persecutați de Nero și se gândeau să revină la legea mozaică. Scriitorul epistolei către Evrei le arată acestor credincioși că, deși ei se confruntau cu suferința, ei aleseseră o cale mai bună... și trebuiau să persevereze.

Cum se aplică aceste lucruri la viața mea?

Cei din antichitate făuriseră idoli din lemn și piatră. Societatea modernă a dat la o parte acest tip de idoli în favoarea unor idoli noi – idolii dispozitivelor electronice, prosperitatea materială, un stil de viață confortabil, sau chiar copiii noștri. Oamenii au văzut și au experimentat nelimitate cantități de idolatrie, așezând un obiect sau o persoană în locul singurului și adevăratului Dumnezeu. Tu ce idoli ai în viața ta?

Epistola către Evrei face clar faptul că o singură Persoană merită primul loc din viața noastră. În timp ce suntem ocupați să ne idolatrizăm ascensiunea în carieră sau să ne punem toate speranțele în copiii noștri, Isus ne oferă o poziție mai bună, o preoție mai bună, un legământ mai bun, o speranță mai bună și o jertfă mai bună.

Doar când îi oferim lui Isus locul de drept în viețile noastre, doar atunci toate lucrurile se potrivesc la locul lor.

Related Articles

„Ești sigur, Doamne?”

În ultima vreme, fiul meu, Jonathan, a început să-mi pună o anumită întrebare aproape după fiecare lucru pe care îl spun. Întreabă ce îl interesează și după răspunsul meu vine cu întrebarea: „Ești sigură?” „Mami, pot să mă duc afară?” „Sigur că da.” „Ești sigură?” „Da.” „Mami, pot să mănânc micul dejun?” „Bineînțeles! Poftă bună!” […]

Read More

Fundamentele biblice pentru încurajare

Porțiunea din Scriptură la care vreau să ne uităm astăzi, este Evrei capitolul 10. Pe parcursul întregii epistole, reflectorul este pus pe Isus Hristos, Cel Superior. El a deschis pentru noi un drum nou, dătător de viață, către Tatăl. Nu suntem nevoiți să trecem printr-un sistem de fapte. Nu avem nevoie de ajutorul unei persoane […]

Read More

Ziua Judecății

„Cartea Vieții” este un concept din Noul Testament cu rădăcini adânci în Vechiul Testament ( Exod 32:32-33; Daniel 12:12; Maleahi 3:16). Credincioșii din vremurile Vechiului Testament erau salvați de har, prin credință, dacă onorau vechiul legământ. Când Isus a inițiat un nou legământ, le-a spus ucenicilor: „ …bucuraţi-vă că numele voastre sunt scrise în ceruri.”” […]

Read More