Proverbe

Cine a scris cartea?

Cartea Proverbe, la fel ca Psalmii, are autori diferiți pentru secțiuni diferite. Solomon fiind singurul calificat să servească drept autor principal al acestei cărți de cuvântări înțelepte. Întâi Împărați 3:5-9 redă momentul în care Solomon îi cere lui Dumnezeu înțelepciune, să poată domni peste Israel – o cerere pe care Dumnezeu a ascultat-o (1 Împărați 4:29-31). De fapt, Solomon se identifică pe sine însuși ca sursă a celei mai mari părți a cărții Proverbelor. Numele lui apare la începutul a trei secțiuni distincte – Proverbe 1:1, 10:1 și 25:1 – acoperind aproape în întregime primele douăzeci și nouă de capitole ale cărții.

O scurtă secțiune exprimă „cuvintele înțelepților”, Proverbe 22:17-24:34, pe care Solomon le-ar fi compilat din diverse surse. Evidența surselor multiple de inspirație se regăsește în Proverbe 24:23 unde este folosit pluralul „înțelepți”, descriindu-i pe autorii acestei secțiuni. De asemenea, datorită stilului asemănător cu colecțiile de proverbe Mesopotamiene și Egiptene, precum „Instrucțiunile lui Amenemope”, este posibil ca Solomon, inspirat de Dumnezeu, să fi scris această secțiune bazându-se pe zicalele pe care le auzise de-a lungul vieții sale.

Ultimele două capitole îi identifică pe Agur (30:1) și pe Lemuel (31:1) ca autori, deși cine sunt acești oameni rămâne un mister.

Care este perioada în care a fost scrisă cartea?

Compoziția cărții Proverbelor rămâne una din cele mai dificile întrebări legate de carte. Asocierea ei puternică cu Solomon înseamnă că mare parte din conținutul ei fusese scris înainte de moartea lui în anul 931 î.e.n.. În mod clar, cartea a rămas în regatul de Sud al lui Iuda, iar oamenii lui Ezechia au compilat mai multe din proverbele lui Solomon în Proverbe 25-29. Acest fapt ne indică data finalizări cărții ca fiind undeva înainte de încheierea domniei lui Ezechia în anul 686 î.e.n..

De ce este cartea Proverbelor importantă?

Cartea Proverbelor reușește să realizeze ceva ce nicio altă carte a Biblie nu face: compilează numeroase instrucțiuni succinte despre cum să trăiești pe pământ. În timp ce alte cărți articulează adevăruri teologice profunde, sau prezintă narațiuni lungi ale triumfului sau eșecurilor, sau reprezintă predici profetice adresate unui popor neascultător, Proverbe se ocupă în totalitate de îndrumarea oamenilor pe calea înțelepciunii. Scriitorii cărții au recunoscut circumstanțele variate din viața unei persoane și au oferit principii care să se aplice într-o varietate de situații și nu doar niște instrucțiuni pentru câteva instanțe specifice.

Care este ideea principală?

Cartea Proverbelor își prezintă tema foarte devreme: „Frica de Domnul este începutul înțelepciunii” (Proverbe 1:7). Frica de Domnul se referă la modul în care ar trebui să îl vedem pe Dumnezeu, oferindu-i respectul ce I se cuvine. Înseamnă să ne trăim viața în lumina a ceea ce cunoaștem despre El, oferindu-i cea mai înaltă stimă și depinzând de El cu o încredere umilă. Doar atunci vom descoperi priceperea și înțelepciunea (vezi și 9:10), după cum ne învață Proverbe.

Scriind Proverbe, Solomon spera că cititorii lui vor obține o neprihănire practică în toate lucrurile și vor face acest lucru trăindu-și viețile sub autoritatea și călăuzirea lui Dumnezeu. El a explicat clar scopul cărții în capitolul 1:2-6, concentrându-se pe împărtășirea înțelegerii care va avea impact în fiecare domeniu al vieții. Mare parte din carte accentuează acțiunea de a-i asculta pe alții pentru a învăța de la ei și pentru a aplica înțelepciunea combinată a celor ce au trăit înaintea noastră – cum ar fi părinții sau bătrânii – chiar și în circumstanțele unice ale vieții noastre (1:5,8). Înțelepciunea include deci atribuirea unei doze de umilință, în primul rând față de Dumnezeu, iar apoi față de ceilalți. Dacă ne decidem să vorbim dur în loc să ascultăm cu atenție... Proverbe ne vorbește și despre asta (12:15, 13:3).

Cum se aplică aceste lucruri la viața mea?

Citește Proverbe! Apoi trăiește! Cartea Proverbelor conține unele dintre cele mai aplicabile adevăruri esențiale și succinte, din întreaga Biblie. Mare parte din proverbe sunt declarații pline de conținut care debordează cu imagini din lumea reală. Această abordare ne permite să vedem clar cum un anumit proverb se aplică în diverse situații cu care ne confruntăm – de la datul jos din pat dimineața până la construirea unei fundații întărite în relația noastră cu ceilalți. Proverbe ne amintește că Dumnezeu nu e preocupat doar de evenimentele uriașe, cataclismice din viața noastră, ci și de cele de zi cu zi, momentele „invizibile” din viața noastră.

Îl urmezi pe Dumnezeu, chiar și în circumstanțele aparent „mici”?

Permite cărții Proverbelor să îți refocalizeze atenția pe toate acele momente neînsemnate ale vieții tale.

  1. Allen P. Ross, "Proverbs," in The Expositor's Bible Commentary: Old Testament, abridged ed., ed. Kenneth L. Barker and John R. Kohlenberger III (Grand Rapids: Zondervan, 1994), 938.

Related Articles

Bătălia pentru integritate

Trebuie să vă mărturisesc că am fost tulburat vizavi de lucrurile care se petrec în țara noastră și în familia lui Dumnezeu. Marea mea bătălie a avut de-a face cu un singur cuvânt, cu un singur concept. Bătălia mea a fost cu integritatea. În țara noastră, precum și în biserică, s-a produs o alunecare, o […]

Read More

Credința la locul de muncă

Investești mai mult de o treime din viața ta la locul de muncă. Opresti ceasul desteptator, deschizi calculatorul, pornești motoarele la 8 dimineața, te odihnești câteva minute la prânz, și îți menții mintea și trupul în priză până apune soarele. Apoi, mâine o iei de la capăt. Sună familiar? Și atunci, te întrebi cum poate […]

Read More

Dependență

Pentru mulți dintre noi, a cere ajutor este destul de dificil. Chiar prefer să nu fac acest lucru, și se prea poate ca mulți dintre voi să facă la fel. Însă, Dumnezeu ne reamintește în repetate rânduri că avem nevoie de ajutor. Până la urmă, El face referință la noi adesea, folosind apelativul „oi”- cele […]

Read More

Pacea care întrece orice înțelegere

Pace. Șoptește-ți acest cuvânt și parcă dintr-o dată îți poți simți inima mai relaxată. Când ai pace, simți o încredere interioară că lucrurile nu scapă de sub control, indiferent de circumstanțe. Mintea ta are pace. Inima ta nu bate cu anxietate. Concentrarea ta este bună. Însă, mult prea des, pacea este ca un fluture greu […]

Read More

Un dar pentru tata

Într-o lume a drepturilor egale, a timpului egal, pare corect să oferim și taților atenție egală. Mamelor li se acordă întotdeauna distincțiile pentru educația copiilor, și ca să fim sinceri, le merită cu vârf și îndesat. Însă, mult prea des, tații se pierd undeva prin toată agitația. Așa că, pentru câteva momente, doamnelor, vă rog […]

Read More