Timp cu Dumnezeu

Trăirea creștinului

Am fost crescut cu convingerea importanței timpului cu Dumnezeu. Spre surprinderea unora, acest concept nu s-a datorat lui Dawson Trotman, fondatorul „Nagivatorilor”, ci Domnului.

Scripturile sunt saturate de referințe despre valoarea așteptării după Dumnezeu și a petrecerii de timp personal cu El. Cu această ocazie, molozul adunat în timpul orelor aglomerate și grăbite din timpul zilei, este filtrat și putem vedea lucrurile mai clar, fiind mult mai sensibili la atingerea, la șoapta Domnului.

David a subliniat în repetate rânduri beneficiile solitudinii. Sunt sigur că s-a familiarizat cu acestă disciplină pe când păștea oile tatălui său. Mai târziu, în timpul acelor ani tumultuoși când regele Saul era la granița nebuniei, urmărindu-l cu gelozie, David a descoperit că timpul lui în prezența lui Dumnezeu nu era doar un refugiu de care avea nevoie, ci și modalitatea lui de supraviețuire.

Când a scris: „Nădăjduiește în Domnul! Fii tare, îmbărbătează-ți inima și nădăjduiește în Domnul!” (Psalmul 27:14), David știa la nivelul cel mai intim ce însemna acest lucru. Când a recunoscut că: „Îmi pusesem nădejdea în Domnul, și El s-a aplecat spre mine, mi-a ascultat strigătele.” (Psalmul 40:1), nu era ceva scos dintr-un context teoretic. Acest om era profund rănit și suferea. Și atunci când a rupt o filă din jurnalul lui pentru a scrie Imnul 26: „ Fă-mi dreptate, Doamne, căci umblu în nevinovăție, și mă încred în Domnul, fără șovăire. Cercetează-mă, Doamne, încearcă-mă, trece-mi prin cuptorul de foc rărunchii și inima!” ( Psalmul 26: 1-2), nu scria câteva gânduri emoționante pentru a atinge cititorii. Aceste cuvinte s-au revărsat din sufletul lui răvășit, așa cum stropi de apă explodează atunci când valurile se izbesc cu putere de stânci. Timp cu Dumnezeu? Cine i-a experimentat mai mult valoarea decât Iov atunci când a pierdut tot ce a avut? În închinare el a scris: „ și a zis: ”Gol am ieșit din pântecele mamei mele, și gol mă voi întoarce în sânul pământului. Domnul a dat și Domnul a luat- binecuvântat fie Numele Domnului!” ”. Încrederea tăcută a lui Iov nu a slăbit; Iov a continuat să aibă comuniune cu Dumnezeu. Vă amintiți confesiunea lui? Ceea ce o face și mai extraordinară este faptul că a rostit-o în timp ce era înconjurat de cei care îl acuzau:

„ Dar El ştie ce cale am urmat; şi, dacă m-ar încerca, aş ieşi curat ca aurul.

Piciorul meu s-a ţinut de paşii Lui; am ţinut calea Lui şi nu m-am abătut de la ea.

N-am părăsit poruncile buzelor Lui; mi-am plecat voia la cuvintele gurii Lui.” (Iov 23:10-12)

Asta e! Exact acest lucru se întâmplă atunci când rămânem singuri, când în mod deliberat ne oprim din alergat și ne protejăm timpul personal cu Cel care ne-a creat. Cuvintele Lui iau un înțeles mult mai mare decât o masă bună. Ce gânduri are El pentru noi...ce revelații..ce încurajări..ce reasigurări!! Și partea cea mai bună este că astfel de descoperiri divine vin atât de neașteptat. Cu toate că tu și cu mine ne-am întâlnit cu Dumnezeu în solitudine dimineață după dimineață, dintr-o dată vine acea zi, care nu este ca oricare alta, când Dumnezeu își decoperă planul și..suntem dați pe spate.

Acest lucru i s-a întâmplat și lui Moise. Singur cu turma de oi a socrului săi Ietro în deșert, probabil după ce vânturile nopții din sălbăticie s-au liniștit și razele calde ale soarelui din Sinai au început să apară pe versanții Horebului, Dumnezeu i-a vorbit din mijlocul rugului care era într-un mod straniu aprins. Și ce a spus Dumnezeu? Ce a auzit păstorul de 80 de ani? În fond și la urma urmei, următoarele: „Inițiază, condu ieșirea!” Cu o noapte înainte, cine ar fi ghicit că un apus de altfel normal, l-ar putea găsi pe acest bătrân, cuprins de îndoieli? Toți, mai puțin Moise. F.B. Meyer: „Sunt zile în viețile noastre care vin neanunțate, neașteptate. Nicio față îngerească nu ne privește din cer, nicio voce îngerească nu ne avertizează, însă uitându-ne în urmă după ani și ani, realizăm că acelea au fost puncte de cotitură în existența noastră. Poate ne uităm cu tânjeală la rutina noastră obișnuită, la viața noastră de dinainte,fără prea multe evenimente, însă îngerul, cu sabia scoasă, ne interzice să ne întoarcem și ne constrânge să mergem înainte. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Moise.” 1

Înțelege că aceste momente fenomenale sunt excepția, nu regula. Dacă Dumnezeu ne-ar vorbi așa în fiecare zi, rugurile aprinse ar fi atât de banale precum semafoarele și telefoanele care sună. Ideea este că, niciodată vocea lui Dumnezeu n-a mai fost auzită dintr-un rug care refuza să se mistuie. Vedeți, lui Dumnezeu îi plac lucrurile originale, nu cele duplicate. Însă niciodată nu te îndoi că El tânjește să vorbească inimilor în așteptare..inimilor care se liniștesc înaintea Lui. Așa cum David a scris într-unul din psalmii lui „maskil” ( „care dă înțelepciune sau îndemnare”):

 

„De aceea orice om evlavios să se roage Ţie la vreme potrivită! Şi, chiar de s-ar vărsa ape mari, pe el nu-l vor atinge deloc.Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire. (Oprire)"Eu - zice Domnul - te voi învăţa şi-ţi voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui şi voi avea privirea îndreptată asupra ta." ” (Psalmul 32:6-8)

 

Ca să aibă și mai mult sens, vă voi da un exemplu din viața mea, într-un moment din anul 1993 când mă gândeam dacă să plec din biserica Fullerton din California, pentru a accepta funcția de președinte al Seminarului Teologic Dallas. În mijlocul acestui proces în care așteptam răspunsul lui Dumnezeu, am scris următoarea scrisoare congregației:

„Așa cum mulți dintre voi știți deja, eu și Cynthia în momentul de față, așteptăm un răspuns din partea Domnului, petrecând timp prelungit în prezența Lui. În anunțul meu inițial către biserică, am afirmat faptul că noi căutăm dorința Lui și încercăm să discernem voia Lui. Am realizat că acest gen de anunț este neobișnuit, mai ales că nu are nimic de-a face cu vreo problemă adânc personală referitoare la vreun eșec moral sau etic. Pastorii nu-și anunță în mod normal zbaterile interioare și nici nu își alertează congregația despre ceva atât de privat precum „tulburările” lor personale, pentru a nu deveni și mai complicate, alimentate de zvonuri neadevărate, creând astfel o atitudine de neliniște și neîncredere printre membrii bisericii. Datorită acestui risc, majoritatea pastorilor își țin problemele pentru ei înșiși.

Decizia mea de a veni în fața dvs. și de a anunța situația cu care ne confruntăm (îndemnați de consiliul bătrânilor) a fost de fapt, un gest măgulitor pentru toți din biserica noastră. Am simțit că membrii bisericii Fullerton Free nu doar că ar putea gestiona un astfel de anunț neortodox, ci și că ar aprecia faptul că pastorul senior și soția lui caută în mod sincer să afle voia lui Dumnezeu pentru viitorul lor. Mai mult decât atât, alegând să fac acest lucru, aș determina sute, dacă nu mii, de frați și surori creștine să se roage alături de noi în aceste zile și săpămâni de așteptare. Prin urmare, am încredere că toți vom avea un timp intensificat în prezența lui Dumnezeu.

Eu și Cynthia vrem un singur lucru și anume, să facem doar ce Dumnezeu vrea să facem, unde vrea El, cu toată inima noastră. Imediat ce voi ști cu certitudine, voi spune aceste cuvinte.

Fie ca timpul vostru cu Dumnezeu să ne includă și mai mult în rugăciunile voastre. Într-una din aceste zile nu prea îndepărtate, vom ști voia perfectă a Tatălui în ceea ce ne privește, care apropo, va fi de asemenea, și voia perfectă pentru biserica pe care o iubim și o slujim.

Când ne confruntăm cu astfel de circumstanțe în viețile noastre, toți avem nevoie de a dezvolta un obicei de a petrece timp în prezența lui Dumnezeu. Niciodată nu mi-am imaginat călătoria în care ne va duce Dumnezeu ca răspuns la acele rugăciuni rostite cu ani în urmă. El este plin de surprize!

Așa că, permiteți-mi să vă îndemn să rămâneți credincioși timpului vostru personal cu Dumnezeu. El cu siguranță va fi credincios să vă ofere răspunsurile de care aveți nevoie...exact atunci când aveți nevoie. ”

  1. F. B. Meyer, The Life of Moses: The Servant of God (Lynnwood, Wash.: Emerald Books, 1996), 31. Copyright © 2010 de Charles R. Swindoll, Inc.

 

Copyright © 2010 by Charles R. Swindoll, Inc.

Drepturile de autor sunt rezervate © 2010 de Charles R. Swindoll, Inc.

Romanian language translation copyright © 2015 by Charles R. Swindoll, Inc. All rights reserved worldwide.

Drepturile de autor pentru traducerea in limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.