Un motiv să zâmbești

Trăirea creștinuluiIacov

Bucuria – îi face pe cei din jurul tău să se întrebe care este secretul tău. Cu toate acestea, pentru creștinul practicant, bucuria nu este un secret. Când alegem să creștem aproape de Dumnezeu, să ne încredem în caracterul și grija Sa, bucuria dă pe dinafară în viețile noastre, iar ceilalți observă acest lucru.

Vrei să fii o persoană a bucuriei? Ce întrebare prostească, nu-i așa? Ne-ar plăcea să trăim neinfluențați de circumstanțe. Sau să avem mereu o atitudine bună. Sau să râdem mult. Dar bucuria merge dincolo de aceste lucruri. Hai să învățăm din Cuvântul lui Dumnezeu care sunt frumoasele fațete ale bucuriei:

  1. Bucuria este roada Duhului Sfânt

Fiind mai mult decât o atitudine bună sau un spirit perseverent, bucuria vine de la Dumnezeu (Galateni 5:22). Bucuria noastră crește în direct proporțional cu nivelul de intimitate pe care îl avem cu Hristos. Iar când păcatul ne ține departe de acea relație, el ne răpește și bucuria (Psalmul 51:8, 12).

  1. Bucuria nu depinde de circumstanțe

Pavel a scris Epistola către Filipeni – adesea numită și „cartea bucuriei” – dintr-o celulă de închisoare. El era criticat, obosit și neînțeles. Dar în loc să permită circumstanțelor groaznice să sufoce Cuvântul lui Dumnezeu și Duhul Sfânt (după cum spune în Marcu 4:19 că se poate întâmpla adesea), Pavel a ales să se concentreze pe bucuria cunoașterii lui Hristos (Filipeni 2:17). Data viitoare când citești Filipeni, imaginează-ți-l pe Pavel într-o celulă... și gândește-te la fața lui.

  1. Bucuria este o alegere

„Frații mei, să priviți ca o mare bucurie când treceți prin felurite încercări” (Iacov 1:2). Aceasta este realitatea – citiți-o cu atenție. Încercările dureroase ale vieții nu sunt o bucurie în sine, dar când trecem prin ele ar trebui să fim plini de bucurie. De ce? Din cauza binelui pe care îl dezvoltă Dumnezeu în noi și în acea situație. Putem cunoaște adevărata bucurie chiar și în cea mai terifiantă furtună, când ne umplem mințile și inimile cu adevărul lui Dumnezeu.

Bucuria devine o tranzacție între tine și Dumnezeu, pe care alții o pot observa. Este viața lui Dumnezeu care dă peste marginea paharului vieții tale, revărsându-se și în viețile altora. Când te încrezi în Hristos cu fiecare detaliu al vieții tale, experimentezi excesul lui minunat, iar acesta lucru îți dă un motiv să zâmbești.

Text adaptat din „Un motiv să zâmbești: cultivă o viață roditoare”, Insights (Martie 2001): 1, 3. Copyright © 2001, Insight for Living. Toate drepturile rezervate.